28 лютого 2014

У Тернополі з'явилася книга-бандура

 
Унікальну книгу у вигляді бандури створили у Тернополі. У такий "музичний інструмент" працівники Тернопільської бібліотеки № 4 для дорослих помістили поезію Кобзаря. Свій оригінальний Артбук "На струнах душі Кобзаря" присвятили 200-річчю з дня народження великого поета, повідомляє "Газета по-українськи".
  Грати на цьому незвичайному музичному інструменті не зможе ніхто. Він не має справжніх струн, виготовлений з фанери і бамбука. А ось заглянути в його середину дуже просто. У Артбук з розмірами 64 на 41 см є не тільки вірші Тараса Шевченка, але і його вишитий портрет, портрет з кавової гущі і ще багато цікавого.
  "Цього року буде 200-річчя Шевченка. Захотілося зробити щось оригінальне, чого не було раніше, – розповідає завідувачка бібліотеки Світлана Козелко. – Залучили до цього весь колектив, ще й волонтерів запросили. Навіть у блозі написали, щоб тернополяни знали про цей проект і всі охочі могли взяти участь".
  У результаті над створенням Артбук працювали одинадцять осіб: четверо працівниць бібліотеки і сім помічників. Допомагали цілими сім'ями.
  "Ми подумали, що така бандура буде до речі в нашому етноцентрі, що діє в бібліотеці. Але не знали, хто нам зробить цей музичний інструмент. Я попросила свого чоловіка, щоб він зробив макет. А далі, радячись, всі разом створювали цей Артбук. Бандуру можна було замовити у супермайстрів, вони, напевно, зробили б це професійніше і красивіше. Але ми вклали свою душу в цей проект. Роботу почали наприкінці листопада, а закінчили в лютому. Бувало, що починали працювати над сторінкою і забували про час. Робочий день закінчується о 6 вечора, а ми сиділи до 9-10 години, а потім ще забирали додому і допрацьовували. Так що до процесу його створення долучалися цілими сім'ями", – усміхається Світлана Степанівна.
  У Артбук 9 листів щільного паперу, схожого на оксамит. Відкривається він за допомогою стрічки.
  "Усім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли", – зачитує одну з цитат із вірша Шевченка завідувачка бібліотеки.
  В обробці кожної сторінки використані різні техніки: вишивка, стрічки, серветки, малюнки, квіллінг. Є навіть декор для шпалер і декорований під "міні-кобзар" блокнот.
"Замість клею використовували подвійний скотч. А так як гортати сторінки в бандурі було важко, придумали використовувати для цього стрічку", – згадує Світлана Козелко.
Вона приносить цілу коробку з матеріалами, що залишилися після роботи.
  "Досі зберігаємо те, що не увійшло до цього Артбуку. Все необхідне купували в канцелярському магазині, загалом витратили 250 гривень. Душа радіє, тому що ми зробили те, що любимо. Тепер думаємо, що краще: створити другий том нашого креативного "Кобзаря" в бандурі, або ще один, але вже інший "музичний інструмент", – резюмує Світлана Степанівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар