16 жовтня 2013

Новини


 

 Діаспору запрошують до всесвітнього флешмобу – читання Шевченка 

ООН відсвяткує ювілей Шевченка

У ООН збираються вшанувати українського поета Тараса Шевченка та відсвяткувати 200-річчя з дня його народження. Про це повідомляє сайт Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО).
Святкування заплановано на 27 лютого, воно відбудеться в одному з приміщень ООН у Нью-Йорку. Додамо, що це – перше свято української мови і культури в ООН.
Під час заходу відбудеться виступ професора Торонтського університету Максима Тарнавського, хору “Прометей” із Філадельфії, Братів Добрянських, вокального дуету «Лісова Пісня» Людмили Грабовської, бандуристки Алли Куцевич. Будуть також читання творів Шевченка та виставка видань його творів.
Джерело: День

  Зазначте у календарі 7 березня 2014 р. Музейна Шевченкіана – відкриття виставки о 19.00 год. Це наш Майдан з Тарасом Шевченком – літературно-музичні читання, презентація відео з Майдану української революції 2014 р. "Борітеся – поборете, вам Бог помагає!"

 

ДРУЖЕ!
Твоя поетична іскра - це сонце нашої України! Долучайся до написання ПЕРШОЇ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ПОЕМИ! СТАНЬ ОДНИМ З ЇЇ СЛАВНИХ АВТОРІВ! ТИ - ЧАСТИНА ВЕЛИКОЇ КРАЇНИ, ВЕЛИКОЇ КУЛЬТУРИ! https://www.facebook.com/PrigornuvsisDuseuDoRidnogoSlova http://vk.com/club56062277
____________________

Щоб стати одним із авторів Всеукраїнської поеми, необхідно на нашу сторінку в https://www.facebook.com/PrigornuvsisDuseuDoRidnogoSlova, або Вконтакті http://vk.com/club56062277, або на ел. пошту slovo_3000@ukr.net надіслати повідомлення, в якому зазначити:
1. Електронний варіант віршованих куплетів /чи куплету/
2. Прізвище, ім'я автора
3. Вік /за бажанням/
4. Сфера професійної діяльності
5. Місце народження
6. Відеозапис декламації автором свого твору - для відеокниги /бажано!/
7. Ілюстрацію до твору у вигляді фото, листівки тощо.
8. Контакти /телефон чи емейл/.
ОБОВ'ЯЗКОВОЮ УМОВОЮ НАДІСЛАНОГО ТВОРУ Є:
1. Наявність в ньому рядка «ПРИГОРНУВШИСЬ ДУШЕЮ ДО РІДНОГО СЛОВА». Ця фраза може вживатися в тексті в різних варіантах - на розсуд автора (бажано не менше одного разу).
2. Твір має містити завершену думку.
3. Кількість рядків твору має становити не менше чотирьох.
4. Рядки твору повинні мати певний, обраний автором, римований стрій.


 Всеукраїнська акція з вишивання «Рушника Великому Тарасу»

28 листопада на Черкащині стартувала всеукраїнська акція «Рушник Великому Тарасу», під час якої усі охочі зможуть узяти участь у створенні унікального рушника – твору народного мистецтва, який стане величним національним символом, атрибутом урочистих заходів з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка, а також пам'яткою для нащадків про святкування цього значущого ювілею.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.
детальніше  про акцію.
 

У Києві презентували унікальний Шевченківський щорічник на 2014 рік

12 листопада 2013 о 15:30
   Відомий громадський та політичний діяч Микола Томенко  презентував унікальне видання свого Фонду «Рідна країна» до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка – «Український щорічник на 2014 рік», який повністю присвячений постаті Великого Українця.
   «Головна ідея цього видання – прожити у 2014-му році кожен день з Тарасом Шевченком і для України», — наголосив Микола Томенко під час презентації.
   Цей своєрідний «Шевченківський щорічник» містить 365 уривків з поетичних і прозових творів, фактів його життя, афоризмів, фрагментів живопису і графіки Тараса Шевченка тощо.
Фото0070
  Також у щорічнику можна знайти карту перебування Тараса Шевченка в Україні та Росії, місця, де він бував під час заслання, а також найповнішу підбірку його портретів та автопортретів, уривків з листування з друзями, сучасниками тощо.
   «Кожен має унікальну можливість протягом року, користуючись нашим щорічником, в популярній і доступній версії якомога повніше пізнати Тараса Шевченка – як геніального поета, талановитого письменника, унікального художника, непересічну особистість, словом, – генія, якого знає і поважає не лише у нашій країні, а і у всьому світі», — підсумував Микола Томенко.
   «Український щорічник на 2014 рік» було надруковано у видавництві «Веселка». За тиждень це видання має з’явитися у вільному продажі.

Довідково

   «Український щорічник» — проект Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», який реалізується з 2011 року. Видання присвячене згадкам світлих життєвих прикладів видатних українських діячів та спонуканню кожного з нас до щоденної активної праці та помислу «що я зробив для України». Цей проект отримав велику популярність, визнання та позитивні відгуки з різних куточків України. «Шевченківський щорічник» — це вже четверте видання проекту.

Як і де придбати

«Український щорічник – 2014» розповсюджується Національним видавництвом «Веселка».
  Як повідомили розповсюджувачі, при замовленні цього видання безпосередньо у видавництві його вартість складатиме 60 грн.
Координати видавництва:
Магазин видавництва: вул. Мельникова 63, тел.: (044) 483 95 01
E-mail: veselkaua@ukr.net
Сайт видавництва: http://веселка.com.ua
У вільному продажу «Український щорічник» на 2014 рік можна знайти у книгарнях та книжкових інтернет-магазинах. Ціна залежатиме від комерційної політики кожної окремої книгарні.
Київ
«КиївРада» (Хрещатик, 36)
«Джерела М» (Почайнинська, 28)
«Книгарня Є» (вул. Лисенка, 3; вул. Спаська, 5; пр. Повітрофлотський, 33/2)
«Наукова думка» (вул. Грушевського, 4)
«Академкнига» (вул. Б. Хмельницького, 42; вул. Стрийська, 17)
«Наш формат» (пров. Белінського, 5)
КП «Міський магазин» (вул. Васильківська, 6)
Львів
ФОП Лозова (пл. Галицька, 12)
Полтава
«Дивосвіт» (вул. Покровська, 27а)
                                                               *          *          *

   
    8 листопада у виставковій залі міського будинку культури міста Рівне відбулася презентація унікального літературно-мистецького витвору «Вишитий Кобзар» (1840 року), аналогів якому немає в Україні. 
   Виготовляли цей шедевр знані майстри з Рівного - письменниця Олена Мєдвєдєва та майстриня-художниця Ганна Тимошок. Саме вони створили унікальну книгу — вишили усі твори Шевченка з першого Кобзаря 1840 року.  А поки творили - досліджували мову поета та відкривали незнані доти цікавинки.
   Тепер за свою роботу можуть отримати Шевченківську премію. Вишитого "Кобзаря" оцінили знавці творчості митця. 
   Художниці не лише зберегли правопис та шрифт видання, але й доповнили його ілюстраціями — картинами з ранньої творчості Т. Шевченка. Увінчує роботу вишитий автопортрет молодого поета. "Кобзар" вишитий складається з 48 сторінок і 6 ілюстрацій. 
   За допомогою техніки стебнівки на матеріалі, який в народі називають «диким льоном», майстринi відтворили тексти восьми (без скорочень!) поетичних творів: «Думи мої», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч». Варто зауважити, що твори вишиті мовою оригіналу. Збережено абсолютно всі авторські знаки.
   Кропітка та непроста робота над проектом, за словами авторів, тривала понад рік. У ході презентації майстрині розказали про ідею вишитого " Кобзаря" та процес її втілення, розкривши навіть технічні особливості створення подібної книги. Для пані Тетяни та пані Анни це не перша креативна книга. Вони також є авторками понад 20 книг, створених за допомогою вишивки бісеру, шовку, в`язання тощо. 
    Уже скоро вишиту книгу побачать відвідувачі Музею книги і друкарства у Києві, Музею Тараса Шевченка, виставкових залів Рівненського краєзнавчого музею.
   Читати вишите Шевченкове слово – те саме, що читати історію життя, біль і віру його народу лише найріднішою мовою – українською, до якої можна доторкнутися навіть пальцями.
                                                                  *          *          *

У Києві знімуть фільм "Тарас Шевченко. Ідентифікація"

  У Києві розпочалися зйомки документального  фільму "Тарас Шевченко. Ідентифікація". Про це  повідомляє прес-служба Держагенства України з питань кіно.
 За концепцією, це буде "стрічка про народні уявлення образу Тараса Шевченка, в яких простий український люд ідентифікував поета з  легендарними героями та міфологічними постатями".
  Бюджет проекту становить 1,498 мільйонів гривень. Перші кадри відзняли 7 листопада на подвір’ї скульптурних майстерень Національної спілки художників України.
  За задумом, на початку стрічки глядачі спостерігатимуть вивантаження скульптурної глини для створення портрету Шевченка.
  "Що ближче ми до 200-річчя Тараса Григоровича Шевченка, то актуальнішою стає і все вище виростає проблема ідентифікації Поета, Художника, Артиста у багатомірності цього значення", - зазначив режисер фільму Сергій Проскурня. За його словами, існує декілька канонів Великого Кобзаря.  "Сьогодні не можна визначити, який з них найбільш вбивчий для явища на ймення Тарас – чи радянський, чи  новітньо-попсовий", - додав режисер.
  Зйомки проходитимуть у Карпатах, в степах Бессарабії, у копанках Донбасу, у Чорнобильській зоні відчуження, у кабінеті Зигмунда Фройда у Відні, на Таймс-сквер у Нью-Йорку та у стінах Гарвардського університету.
  Прем’єру фільму заплановано на 9 березня 2014 року.
                                                              *          *          *

Родичі Тараса Шевченка з усього світу зібрались в його рідному селі (відео)(29 жовтня  2013 р.)

    Родичі Тараса Шевченка приїхали у село Шевченкове, що на Черкащині, з усіх куточків світу. Такої кількості нащадків духовного батька нації його рідна Керелівка ще не бачила. Нащадки з десяти поколінь Кобзаря посадили цього разу 35 дубів. Ще 1914 року на честь 100-річчя від дня народження Тараса Шевченка нащадки висадили в Керелівці і на Чернечій горі у Каневі дубки, яким на сьогодні майже сто років.
   Є у селі Кобзаря і тисячолітній Тарасовий дуб, в якому він, за переказами, ховав свої малюнки.
   Дітей у Тараса Шевченка не було, однак родичів – чимало. В одній із хат у селі Шевченкове є і родове дерево Кобзаря – на плакаті 4,5 метри завдовжки.
   Його нащадки, як пояснює рідня Кобзаря, є не лише в Україні, але й в Австралії, США, Японії. Найбільше родичів після українців у Тараса Шевченка серед росіян.
   Ідея зібратися знову і продовжити родинні традиції належала Миколі Лисенку – праправнуку Шевченка по брату Йосипу, співзасновникові Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка.
Працюючи тривалий час над дослідженням Кобзаревого родоводу, він віднайшов понад тисячу нащадків великого Тараса, які у виданій Миколою Павловичем книзі «Коріння Шевченкового роду» передають не лише витоки походження, а й джерела міцності, духовного багатства кожного з них.
   Доля розкидала нащадків Кобзаря по країнах близького і далекого зарубіжжя – Росії, Польщі, Прибалтиці, США, Англії, Франції, Австралії, Японії, тож ідея зібрати всіх  здавалася нереальною.
Джерело: svitua.org 


29 жовтня в Бібліотеці Антоновичів: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИДАНЬ, ПІДГОТОВАНИХ У РАМКАХ ЮВІЛЕЙНОГО ПРОЕКТУ НА ВШАНУВАННЯ 200-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА


Національний університет «Києво-Могилянська академія»,
Інститут Критики та Бібліотека ім. Антоновичів НаУКМА радо запрошують на презентацію видань, що їх видавництво «Критика» спільно з Інститутом Критики й Інститутом джерелознавства НТШ-А підготувало за підтримки Наукового товариства ім. Шевченка в Америці
у рамках Ювілейного проекту на вшанування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка:  

   – коментованого зібрання текстів  «Тарас Шевченко в критиці» (том І: «Прижиттєва критика, [1839–1861])  та
   – першої в історії українського книговидання  факсимільної публікації першодруку Шевченкової поеми «Гайдамаки» (1841) у трьох книгах.
    Участь беруть:
• Григорій Грабович (Гарвардський університет / Інститут Критики)
• Олесь Федорук (Інститут літератури НАН України)
• Олександр Боронь (Інститут літератури НАН України)
• Михайло Назаренко (Київський національний університет ім. Шевченка)
Вхід вільний!




                                                          *           *          *

22 –24 жовтня 2013 року у Колонній залі Мерії Києва проходив VІІІ Міжнародний Конгрес україністів,  приурочений  200‑річчю від дня народження Т. Шевченка, відзначення якого відбувається під егідою Президента України В. Ф. Януковича.
Міжнародна асоціація україністів (МАУ) заснована 1989 р. в Італії поблизу Неаполя на установчих зборах за ініціативою та участю вчених-українознавців НАН України, США, Канади, Італії, ФРН, Польщі, Бельгії, Голландії. Було визначено головні завдання асоціації: сприяння відновленню та розвиткові українознавства, збереженню пам’яток історії та культури; поширення знань про культурні надбання і наукові здобутки українського народу в світі.

VІІІ Конгрес МАУ став резонансним загальнокультурним і науковим заходом, який відбувся за участі п’ятисот зарубіжних і вітчизняних вчених. У відкритті Конгресу взяли участь представники Адміністрації Президента України, Кабінету міністрів України, депутатського корпусу Верховної Ради України, Президії НАН України, директори гуманітарних академічних інститутів.

До роботи Конгресу були залучені широкі кола наукової еліти з Білорусі, Росії, Молдови, Грузії, Азербайджану, Польщі, Словенії, Словаччини, Сербії, Хорватії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Італії, Австрії, Ізраїлю, Канади, США та інших країн.

Під час роботи Конгресу працювало 19 секцій, 6 круглих столів та 2 тематичні конференції.

В день відкриття Конгресу відбулися відеопрезентації унікальних праць:
  • Повне зібрання творів Т. Г. Шевченка;
  • Т. Шевченко в критиці / Заг. ред. Г. Грабовича. – 2013. – Т. 1. (США);
  • Т. Шевченко. Гайдамаки: Факсимільне видання. Історія книжки. Інтерпретація. – 2013. (США);
  • «Сільська фотографія Середньої Наддніпрянщини кінця ХІХ – ХХ ст.», присвяченого 200-річчю Т. Шевченка (Бабак Микола – заслужений художник України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка).
Учасникам форуму було запропоновано також наукові видання МАУ, присвячені актуальним аспектам вітчизняної та зарубіжної україністики.

Було представлено роботу виняткової мистецької цінності «Вишитий «Кобзар» Шевченка» Медведєвої Олени (Рівне) – перше видання «Кобзаря» (1840) Т. Г. Шевченка, в якому обкладинка, ілюстрації та поетичні тексти – високохудожнє ручне шиття.

У холі відбулися дві ексклюзивні виставки: «Народного живопису 18-19 ст.», «Давніх українських рушників 19 – поч. 20 ст.», а також експонувалася колекція українського народного вбрання та звучала автентична українська музика.

Організатори цього заходу – Національна академія наук України, Міністерство культури України, Національний університет імені Тараса Шевченка та Міжнародна асоціація україністів.

                                                         *               *               *


У Кембриджі з'явилась вулиця Тараса Шевченка.
Її урочисто відкрили 16 жовтня у переддень «Днів України у Великобританії». Знаходиться вулиця Шевченка в одному з найбільш знаменитих районів міста - Сиджвик Сайт (Sydgwick Site). Зазначимо, що наступного року Університет Кембриджу приєднається до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, яке відзначатимуть у всьому світі.

                                             *                    *                   *
   Харківське видавництво «Фоліо» у другому півріччі 2013 року випустило об’ємне науково-популярне видання «Тарас Шевченко та його доба» у трьох томах, авторами якого є Рем Симоненко та Віктор Берестенко. Тритомник вийшов за бюджетною програмою «Українська книга» на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення.
   Автори, реалізуючи цей безперечно фундаментальний видавничий проект, перш за все мали на меті домогтися, як вони зазначили у передмові до першого тому, «правди і тільки правди про життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка». Спираючись на документальні свідчення, представлені у тритомнику, читач має можливість краще зрозуміти епоху, в якій жив і творив Пророк української нації, 200-річчя з дня народження якого відзначатиметься в Україні та за її межами наступного року, ретроспективно ознайомитися з цінними дослідженнями шевченкознавців, здійснених ними за останні кілька століть, та автентичними спогадами сучасників, що дійшли до наших днів.
   У першому томі, зокрема, розповідається про становлення й розвиток шевченкознавства, про дослідження творчої спадщини великого митця — поета, художника, революціонера, а також про його злиденні роки дитинства і юності, аж до визволення з кріпацтва і вступу до Петербурзької академії художеств. Перший том складається з розділів: «Тарас Григорович Шевченко та наша доба», «Російські революційні демократи – друзі українського народу, шанувальники Тараса Шевченка», «Марієтта Шагінян про поетику Шевченка», «Доповіді письменників та провідних шевченкознавців на урочистостях, присвячених Тарасу Григоровичу Шевченку», «Життєвий шлях Тараса Шевченка», «М.С.Шагінян про творчість Шевченка-художника».
   У другому томі йдеться про найбурхливіший період у житті Т.Г.Шевченка: навчання у Петербурзькій академії художеств, знайомство і спілкування з видатними діячами культури того часу: В.Жуковським, К.Брюлловим, Ф.Глинкою, Є.Гребінкою, Г.Квіткою-Основ’яненком та іншими, участь у Кирило-Мефодіївському товаристві, арешт і заслання. Розділи другого тому: «Т.Г.Шевченко і революційний рух першої половини ХІХ століття», «Т.Г.Шевченко. Початок творчості», «Шевченко – митець світового рівня, творець революційно-демократичної поезії», «Тарас Шевченко в Кирило-Мефодіївському товаристві – першій українській демократично-визвольній організації».
   До третього тому увійшли матеріали, що стосуються останнього періоду життя і творчості Т.Г.Шевченка ‑ від повернення із заслання і до самої його смерті у 1861 році. Також у цьому томі висвітлюються історичні погляди поета та його вплив на розвиток української та світової літератури і на творчість таких видатних митців, як Леся Українка, Іван Франко, Михайло Драгоманов, що стали спадкоємцями традицій Кобзаря. Третій том має розділи: «Життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка після заслання», «Шевченко – активний учасник революційного руху в Росії 1960-х років», «Історичні погляди Т.Г.Шевченка», «Поет огненного слова», «Народні джерела Шевченкових «Гайдамаків», «Про переклади творів Шевченка та відтворення ідей поета», «Останні роки Шевченка-художника», «Сучасники й послідовники Т.Г.Шевченка про його творчість».
   Зауважимо, що видавництво «Фоліо» чомусь у жодному із згаданих томів не вмістило коротких біографічних даних про авторів тритомника -- Симоненка Рема Григоровича та Берестенка Віктора Анатолійовича. Бодай хоча б частково заповнити цей пробіл (а може і недолік!) видавців, зазначимо, що, скажімо, Рем Симоненко був відомим українським істориком, дослідником історії міжнародних відносин, доктором історичних наук, професором, лауреатом Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1984), заслуженим діячем науки України (1988). Він був автором понад 350 наукових праць, в т. ч. 14 монографій. Крім того, йому належало співавторство циклу робіт з історії зв’язків і співробітництва українського народу з російським, білоруським і молдовським народами, колективних монографій «Україна і зарубіжний світ»; «Історія України: Нове бачення», «Уряди України у ХХ столітті», «Політична історія України ХХ ст.», навчального посібника «Історія України». На жаль, земний шлях Рема Симоненка перервався у серпні минулого року, тому тритомник «Тарас Шевченко та його доба» побачив світ вже після його смерті.
   Відзначимо, що хрестоматійно-документальне видання «Тарас Шевченко та його доба» в першу чергу становитиме інтерес для викладачів, студентів, а також читачів, які цікавляться сучасною Шевченкіаною.

knpu.gov.ua

 

 Українське радіо оголосило конкурс пісень на слова Шевченка

   До 200-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка "Українське радіо" оголосило конкурс "Нова пісенна Шевченкіана", учасники якого змагатимуться у написанні музичних творів на слова поета.  Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.
"Головна умова - пісні мають бути написані на слова Кобзаря і до цього часу вони не повинні транслюватися в теле- та радіоефірі", – зазначається в повідомленні.
   Конкурсний відбір фонограм триватиме з 1 жовтня до 20 грудня, за підсумками конкурсу буде визначено 20 пісень-переможців.

   Пісні - переможці конкурсу транслюватимуться в ефірі Національної радіокомпанії України: на Першому каналі Українського радіо, на «Радіо «Промінь» та «Радіо Культура», а також увійдуть до CD-збірки «Нова пісенна Шевченкіана». Крім того, переможці конкурсу будуть запрошені на гала-концерт теле-радіопрограми «Мистецькі історії».   Щоб взяти участь у конкурсі, заявникам потрібно надіслати демо-версію своєї пісні на слова Тараса Шевченка за адресою 220@nrcu.gov.ua, до фонограми обов'язково додаються контактні дані та інформація про виконавця.
   Якщо демонстраційна версія пісні відповідає вимогам конкурсу, але не відповідає якості запису фонограм, музикантам буде надана можливість зробити якісний запис у професійній студії "Українського радіо". 

 

 

                               Інтернет-архів Тараса Шевченка

   Відкрито доступ до електронного архіву документів, пов’язаних із постаттю Тараса Шевченка.
   На сайті Національного музею Тараса Шевченка у червні цього року з’явився доступний для вільного перегляду розділ "Віртуальний архів", де розміщені 138 оцифрованих архівних справ із фондосховищ Національного музею Тараса Шевченка.
   З-поміж унікальних документів, що входять до цього архіву — метрична книга 1795 року із записом про народження майбутнього поета, екзаменаційні списки із Академії мистецтв в Санкт-Петербурзі, протоколи допитів, листування чиновників, тощо.
Реалізація проекту зайняла приблизно 1 місяць.
    Для сканування унікальних раритетів використовувалася промислова специфічна технологія, яка забезпечує безпечні умови для документів, і яка включає  використання безконтактного безпечного сканера та програмного забезпечення для обробки електронних копій.
    Окрім надання інтернет-доступу усім бажаючим, в рамках проекту були також встановлені інтерактивні станції перегляду документів для відвідувачів Національного музею Тараса Шевченка.
     "Віртуальний архів Т. Шевченка" входить до переліку заходів, запланованих до святкування 200-ої річниці з дня народження Тараса Шевченка у 2014 році.
Про це повідомляє "Історична Правда".
     Проект здійснений за підтримки програми  Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України". 

Отож запрошуємо у віртуальну мандрівку в

Національний музей Тараса Шевченка 


  Про автентичну хату Шевченків

 

Немає коментарів:

Дописати коментар