13 жовтня 2013

Цікаве про Кобзаря


 

 

Найвищий Шевченко знаходиться на висоті 4,2 ​​тис. м., а найменший поміщається на кісточці ягоди.

Шевченко в Україні став майже культовою фігурою. Його ім'я носять тисячі вулиць, сотні шкіл, 8 театрів, 5 вузів і одна гора на Кавказі.
Він найбільш цитований і впізнаваний український поет в світі. Сотні його пам'ятників відкрито від Бразилії до Китаю.
Про нього вже зняли десятки фільмів, на черзі драма, трилер і детектив, присвячений Шевченку.
 Умільці багатьох країн створили цілу низку мініатюрних книжок, але мікромініатюрна книжка "Кобзар", створена українським майстром М. Сядристим, — найменша у світі: її площа — 0,6 кв. мм. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
Вірші Шевченка витатуювали під грудьми FEMEN, портрет з'явився в культовому серіалі "Доктор Хаус", а в Україні влаштовують конкурси його двійників.
news.tocka.net з'ясувала, як поета увічнювали в метрах, тонах, рублях і мікронах.

Найвищий Шевченко

У горах Кавказу на піку Шевченка знаходиться найвищий пам'ятник поетові. На висоті 4,2 ​​метрів над рівнем моря встановлений бюст Шевченка. Підкорили вершину та встановили пам'ятник альпіністи з Дніпропетровська ще в 1964 році.

Нещодавно пам'ятник довелося відремонтувати. Кам'яну піраміду, на якій стояв бюст, замінили п'єдесталом з алюмінієвого сплаву.

В Україну ще недавно найвищим пам'ятником Шевченка вважався монумент поета на Монастирському острові в Дніпропетровську. Його висота-9,5 м, вага - 55 тонн, а встановлений він на десятиметровому постаменті в найвищій частині острова. Чавунний Шевченко стояв на острові з 1959 року, але минулого року пам'ятник зі скандалом розібрали на реконструкцію.

Зараз з 198 пам'ятників Шевченка в Україні найвищим вважається бронзова статуя поета, заввишки в 7 метрів. Пам'ятник вартістю в 4,6 млн. грн. відкрили в 2005 році в Ковелі, Волинська область.

Менший вушка голки

Шевченка увічнили не тільки в бронзі величезних розмірів. Майстер мікромініатюр Микола Сядристий помістив портрет поета на теренову кісточку розміром 3х3 мм.

Крім того, Сядристий зробив "Кобзар" Шевченка найменшою у світі книжкою. Площа обкладинки, виготовленої з пелюстки безсмертника 0,6 кв. мм. У книзі - 12 сторінок, на кожній поміщається 8 рядків. Книга зшита павутинкою товщиною в 0,002 мм, а розмір букв у віршах становить 0,003 мм. Сторінки книги, яка може пройти крізь вушко голки, удвічі тонше цигаркового паперу.

Найважчий поет

Найважчим пам'ятником Шевченка є монумент поета в Харкові. Його вага становить 30 тонн. На момент відкриття він був найвищою бронзовою композицією в усьому Радянському Союзі. Загальна висота монумента -16 метрів, а самої статуї, виготовленої з магматичної породи лабрадориту 5,5 метрів.
 Пам'ятники Шевченку є в 28 країнах світу. Монументи встановили в таких містах: Париж, Вашингтон, Рим, Прага, Будапешт, Копенгаген, Буенос-Айрес.

Нелегальний Шевченко

Перший в Україні пам'ятник Шевченку був встановлений нелегально в 1899 році в Харкові. Витесав поета з мармуру відомий російський скульптор В.Беклемішев. Правда, простояв монумент всього 2 роки. За указом з Санкт-Петербурга в 1901 році пам'ятник прибрали.

А найпершим у світі монументом Шевченка вважається невеликий мармуровий бюст на колоні-п'єдесталі в Новопетровському форті на півострові Мангишлак, де відбував покарання поет. Знищили пам'ятник в 1920 році.

                                   Шевченко і гроші

Все життя маючи фінансові проблеми, наш земляк увічнився на банкнотах трьох країн.

Шевченко

Далеко непростими складалися стосунки у Тараса Григоровича Шевченка з… грошима. Перші в житті гонорари отримав у юності, малюючи портрети приятелів пана Енгельгардта – інколи перепадав срібний карбованець. В подальшому житті матеріальне становище також залежало від випадкових творчих заробітків. Грошей постійно не вистачало, а потрібні були значні суми.

      Великі гроші

Щоб викупитися з кріпацтва, молодому Тарасу Шевченку треба було терміново знайти 2500 карбованців. Гроші на ті часи дуже серйозні. Виручили друзі. Щоб зібрати необхідну суму, модний художник Карл Брюлов намалював портрет придворного поета Василя Жуковського. Портрет розіграли 14 квітня 1838 року в лотерею серед членів царської родини. Безперечно, продаж Тараса Шевченка став найбільш вигідною оборудкою, яку пан Енгельгардт провів за своє життя. Одним махом сторицею повернув кожну копійку, витрачену на Шевченка.
Після виходу у світ ”Кобзаря” ім’я Тараса Шевченка стало знаменитим. Особливо великий резонанс вірші викликали в рідній Україні. Тарас Григорович усім серцем рвався додому, звідки його силоміць вивезли ще хлопчаком. Але де взяти необхідні кошти? Тому пішов на відчайдушний крок – у 1843 році продав право на друкування ”Кобзаря” і ”Гайдамаків” книговидавцю Івану Лисенкову. Виручені 1500 срібних карбованців і були використані для поїздки в Україну.
Коли Симиренки зауважили, що в продажу давно немає його творів, Шевченко відповів, що видавці-кацапи скупляться, а сам він не має засобів для видання книги. Тоді Платон Симиренко дав 1100 карбованців, які поет повернув примірниками ”Кобзаря”. Це був 1860 рік – останнє прижиттєве видання його творів.
В розпорядженні з грошима Тарас Шевченко був вкрай непрактичним. Коли знімав квартиру, то волів зразу віддати за все гроші, щоб не знати мороки з харчуванням і пранням. Але і ласим на гроші ніколи не був. Якось знайшов в книжці забуті ним гроші, то накупив груш та інших гостинців і роздав сусідським дітям.
 

        Портрет на банкнотах 


Шевченко   Усе своє життя переживаючи фінансову скруту, Тарас Шевченко й уявити не міг, що його портрети колись з’являться на грошах.
   Вперше зображення Тараса Шевченко з’явилося на монеті в 1 рубль – грошах Радянського Союзу. Монету викарбували на Московському монетному дворі 2 березня 1989 року до 175-ліття з дня народження великого сина українського народу. Монета була виготовлена з мідно-никельового сплаву, вага – 12,8 г., діаметр – 31 мм. Зараз колекційна вартість монети – 20 гривень.
На грошах незалежної України зображення Тараса Шевченка вперше з’явилося у 1995 році – на купюрах в 1 мільйон купоно-карбованців. Там був зображений пам’ятник Тарасу Шевченку у Києві. На звороті – червоний корпус національного університету ім. Т.Г.Шевченка.

Шевченко

12 березня 1997 року Національний Банк України випустив 200-гривневу золоту монету з портретом Тараса Шевченка. Монета переливається усіма кольорами веселки. Її колекційна вартість понад 7 тисяч гривень.

Шевченко

Тому для більшості українців доступні паперові 100-гривневі купюри з портретом Тараса Шевченка. На банкнотах зразка 1996 року поет був зображений таким, як на фото в останні роки життя – з вусами і в шапці. А на гривнях зразка 2005 року (які в обігу зараз) бачимо сповненого енергії 26-річного поета і читаємо його настанову нащадкам:
Свою Україну любіть.
Любіть її… Во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.    

Придністровські ”зелені”

Портрети Тараса Шевченка прикрашають гроші не тільки в Україні, а й в сусідньому Придністров’ї! 1 червня 1995 року на території Придністровської Молдавської Республіки була введена банкнота у 50 тисяч рублів. На лицьовій стороні – портрет українського гетьмана Богдана Хмельницького, а на звороті – пам’ятник Тарасу Шевченку перед будівлею університету в Тирасполі.
В 2002 році провели деномінацію, надрукували гроші з новим дизайном. Так на банкноті у 50 рублів з’явився портрет Тараса Шевченка. Купюра була зеленого кольору.
Шевченко

Тому, говорячи про ”зелень”, придністровці мали на увазі не долари, а гроші з Шевченком. Остаточний сіро-зелений дизайн купюр з Шевченком і покращеним захистом затвердили 2007 року. На звороті зображено Будинок Верховної Ради й уряду Придністров’я.

Шевченко

До речі, найціннішою річчю Тараса Шевченка був золотий годинник, якого він придбав незадовго до свого останнього 47-го дня народження. Після смерті  ”академіка Тараса Шевченка”  усе його майно було оцінене у 148 карбованців.
(за матеріалами інтернет-ресурсів)

2 коментарі: