30 квітня 2014

Тарас Шевченко обзавівся власним порталом

  Спадщина великого Кобзаря - як художня, так і літературна - оцифрована і доступна для кожного
  Як повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки України, науково-освітній Інтернет-портал «Тарас Шевченко» був створений з ініціативи Малої академії наук України до 200-го ювілею Тараса Шевченка. Портал розроблено творчим колективом шевченкознавців і фахівців у сфері інформаційно-комунікаційних технологій (Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Національний музей Тараса Шевченка, інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України).
  «Метою створення порталу є ознайомлення українського і світового співтовариства з усіма аспектами життя і творчості Т. Г. Шевченка. Завдяки науковій складовій порталу, всі його відвідувачі можуть проводити самостійні дослідження, обговорювати результати досліджень та поповнювати експозицію сайту», - зазначають в МОН.
   Крім основних розділів, на сайті реалізовано ряд сервісів, які дозволять працювати з накопиченої бази даних. Зокрема, створено інтерактивну мапу, за допомогою якої можна подорожувати по шевченківських місцях або вивчати маршрути його подорожей. Також є можливість вивчати мистецька спадщина Тараса Григоровича, в тому числі читаючи рукописи у віртуальному оригіналі і з транскрипцією текстів.
У розділі «Мультимедіа» можна ознайомитися з відеоматеріалами про Кобзаря, починаючи з часів німого кіно, прослухати пісні на вірші Шевченка, радіопередачі, аудіокниги і так далі.
  Зареєстрованим користувачам буде доступний особистий кабінет, який, за словами розробників, дозволить не тільки додавати вподобаний контент у «Вибране», але й створити власну віртуальну наукову лабораторію.
 
  На порталі представлено оцифровану мистецьку спадщину Шевченка-художника: завершені картини, ескізи, етюди та начерки, які дозволять проаналізувати зміни у творчих настроях художника.
  Крім того, на порталі розміщені вперше оцифровані у високій якості авторські рукописні збірки та окремі твори, листи, зображення, оригінали документів, які знаходяться у відділі рукописних фондів і текстології Інституту літератури.
Як відзначають розробники, портал постійно розвивається, доповнюється і вдосконалюється. При цьому вся інформація, розміщена на порталі, проходить попередню академічну експертну оцінку. Таким чином, створений Портал має статус Академічного.
Перейти на портал можна тут
 

Немає коментарів:

Дописати коментар